Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Ioan

1 Ioan 5:20


5:20 Ştim că Fiul lui Dumnezeu a venit, şi ne-a dat pricepere să cunoaştem pe Cel ce este adevărat. Şi noi suntem în Cel ce este adevărat, adică în Isus Hristos, Fiul Lui. El este Dumnezeul adevărat şi viaţa veşnică.

Ştim. Cel care a fost născut din nou ştie că Hristos a venit pentru a ne răscumpăra, deoarece el însuşi a experimentat iertarea de păcate şi puterea prezenţei lăuntrice a Mântuitorului, care-l păzeşte de păcat.

Fiul lui Dumnezeu. Titlul ,,Fiu” aplicat la Domnul Isus apare de 11 ori în v. 5–20. A venit. Gr. heko, ,,a fi venit”, ,,a fi sosit”. Întruparea, viaţa, moartea şi învierea Fiului lui Dumnezeu sunt elementele esenţiale ale credinţei creştine.

Pricepere. [,,Înţelegere”, KJV]. Gr. dianoia (vezi comentariul de la 1 Petru 1,13). Aici cuvântul acesta se referă la capacitatea de a înţelege, la intelect. Hristos a deschis credinciosului comorile infinite ale cunoaşterii dumnezeieşti. Ar trebui să fim întotdeauna plini de râvnă în a explora şi a cunoaşte aceste comori.

[,,Să putem (cunoaşte)”, KJV]. Apostolul arată clar care este scopul fundamental al venirii lui Hristos şi al lucrării Sale pentru omenire: să-L descopere pe ,,Cel Adevărat”, aşa încât oamenii să-L poate cunoaşte aşa cum este El în realitate (compară cu Ioan 1,18; 17,3).

Să cunoaştem pe Cel ce este adevărat. Literal, ,,să cunoaştem pe [Cel] Adevărat” sau ,,să cunoaştem pe [Cel] Autentic”, adică pe Dumnezeu Tatăl (compară cu Ioan 7,28; 17,3; 1 Tesaloniceni 1,9), pe care Fiul a venit să-L descopere oamenilor şi care poate să fie cu adevărat cunoscut doar prin Domnul Hristos (vezi comentariul de la Ioan 1,18; 14,9). Printr-o astfel de descriere a Tatălui, Ioan abate mintea cititorilor de la aberaţiile gnosticismului (vezi Introducere, tema) la adevărul credinţei creştine.

În Cel ce este adevărat. Evident că este vorba de Dumnezeu Tatăl, aşa cum sugerează pronumele ,,Lui”.

El este Dumnezeul adevărat. [,,Acesta este Dumnezeul adevărat”, KJV]. Este posibil să aplicăm aceste cuvinte la Isus Hristos, dar este cel mai probabil că ele se referă la Tatăl, deoarece El este Cel despre care a vorbit Ioan prin cuvintele precedente. Dar, ca şi în alte locuri, nici aici nu trebuie să facem o distincţie clară între Tatăl şi Fiul, deoarece Ei sunt una în natură, în caracter şi în scop.

Viaţa veşnică. Vezi comentariul de la Ioan 5,26.