Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Ioan

1 Ioan 5:14


5:14 Îndrăzneala, pe care o avem la El, este că, dacă cerem ceva după voia Lui, ne ascultă.

Îndrăzneala. [,,Încrederea”, KJV]. Gr. parresia (vezi comentariul de la cap. 2,28), aici probabil folosit convingător în sensul lui de bază, şi anume ,,libertate de vorbire” (vezi comentariul de la cap. 3,21). Crezând în siguranţa vieţii veşnice şi a credinţei în Fiul lui Dumnezeu, Ioan este convins de încrederea pe care credinciosul o poate avea atunci când se apropie de Fiul şi astfel aduce în discuţie subiectul rugăciunii.

La El. [,,În El”, KJV]. Mai degrabă ,,faţă de El” (vezi comentariul de la cap. 3,21).

Dacă cerem ceva. În acest caz trebuie să avem ,,îndrăzneala” despre care a vorbit puţin mai înainte Ioan. Deşi Domnul cunoaşte toate nevoile noastre înainte ca noi să le exprimăm, El doreşte ca noi să-I vorbim despre aceste nevoi. Până aici asigurarea este foarte cuprinzătoare, fiind calificată numai de expresia următoare.

După voia Lui. [,,Potrivit voii Sale”, KJV]. Adică voia Fiului. Este menţionat aici, drept condiţie, faptul că cererile noastre trebuie să fie în armonie cu voia Sa. În altă parte, sunt prezentate alte condiţii: cererea făcută în numele lui Hristos (Ioan 14,13; 16,23); înţelegerea între fraţi (Matei 18,19), credinţa (Marcu 11,24), păzirea poruncilor Sale (1 Ioan 3,22).

Domnul nostru este atotştiutor, binevoitor, cunoaşte ce este mai bine pentru noi şi oferă harul şi puterea Sa pentru fericirea şi mântuirea noastră (vezi comentariul de la 1 Tesaloniceni 4,3). Noi nu dorim mai cu ardoare să fim mântuiţi decât doreşte Hristos să ne mântuiască. Voinţa Lui e mult mai mult concentrată asupra răscumpărării noastre decât este a noastră (Galateni 1,4; Efeseni 1,5). De aceea, putem fi sigur că dacă ne rugăm cu privire la mântuirea noastră, Mântuitorul e mai mult decât gata să ne asculte. El va aştepta cu nerăbdare să ne împlinească o astfel de cerere. Asigurarea aceasta este valabilă atât pentru problemele mai mici cât şi pentru cele mai mari, pe care le întâmpinăm în viaţa zilnică. Cel care numără firele de păr din capul nostru nu este indiferent cu privire la detaliile mai neînsemnate ale vieţii acelora pentru care a murit (Matei 10,29–31).

Ne ascultă. Compară cu Ioan 9,31; 11,41.42. Putem fi sigur că fiecare rugăciune sinceră este ascultată în cer şi i se răspunde fie pozitiv, fie negativ (vezi comentariul de la 1 Ioan 3,22).