Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Ioan

1 Ioan 2:5


2:5 Dar cine păzeşte Cuvântul Lui, în el dragostea lui Dumnezeu a ajuns desăvârşită; prin aceasta ştim că suntem în El.

Cine păzeşte. Apostolul nu se mulţumeşte să-i lase pe cititori sub impresia unei imagini negative, ci aduce imediat în discuţie aspectul pozitiv, pentru a-l încuraja pe cel credincios.

În el. [,,În el cu adevărat”, KJV]. Mai degrabă ,,cu adevărat în el”, în versiunea greacă locuţiunea ,,cu adevărat” se află într-o poziţie accentuată, pentru a scoate în evidenţă antiteza cu pretenţiile mincinoase menţionate în v. 4.

Dragostea lui Dumnezeu. Poate fi vorba de iubirea omului pentru Dumnezeu sau de iubirea lui Dumnezeu, aşa cum este ea revărsată asupra omului. În prima sa epistolă Ioan foloseşte expresia aceasta în ambele sensuri, dar se pare că se referă mai ales la iubirea lui Dumnezeu pentru om (cap. 4,9, vezi cap. 3,1.16.17; 4,14.16; dar vezi şi cap. 2,15; 5,3). ,,Dragostea este de la Dumnezeu” (cap. 4,7). Orice manifestare adevărată a iubirii vine de la Dumnezeu, şi cel care vrea să păzească poruncile Sale face lucrul acesta datorită dragostei divine. În ce priveşte conceptul de ,,iubire” (agape), vezi comentariul de la Matei 5,43.44; 1 Corinteni 13,1.

Desăvârşită. Gr. teleioo, ,,a duce la capăt”, ,,a încheia”, ,,a desăvârşi”. În ce priveşte adjectivul teleios, vezi comentariul de la Matei 5,48.

Prin aceasta. Vezi comentariul de la v. 3. În cazul de faţă cuvintele ,,prin aceasta” se pot referi la păzirea Cuvântului lui Dumnezeu (v. 5) sau la a trăi cum a trăit Isus (v. 6). Ambele variante dovedesc că ,,prin aceasta” creştinul Îl are pe Hristos.

În El. Adică în Hristos. În ce priveşte aceste două cuvinte, care apar deseori în Noul Testament, vezi comentariul de la 2 Corinteni 5,17; Efeseni 1,1; vezi şi comentariul de la Ioan 15,4; Galateni 2,20.