Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Ioan

1 Ioan 2:3


2:3 Şi prin aceasta ştim că Îl cunoaştem, dacă păzim poruncile Lui.

Prin aceasta. Gr. en touto, literal, ,,în aceasta”, făcând referire la afirmaţia din a doua jumătate a versetului, ,,dacă păzim poruncile Lui” (compară cu v. 5, cap. 3,16.19 etc.). În Evanghelia sa Ioan foloseşte adesea o expresie similară, dia touto, pentru a se referi la cele ce avuseseră loc mai înainte şi pentru a argumenta ceva în continuare (Ioan 5,16.18; 8,47; etc.). Dar în epistola aceasta en touto se referă în general la ceea ce urmează (vezi comentariul de la cap. 4,9).

Ştim că … cunoaştem. În limba greacă verbele sunt la timpuri diferite. Pentru a reda deosebirea care există între aceste două timpuri, propoziţia poate fi tradusă: ,,Acum ştim că am ajuns să cunoaştem şi că încă mai cunoaştem”. Ioan foloseşte adesea verbul ,,a cunoaşte” (Ioan 14,7; 17,3.25, 1 Ioan 2,4.5.13; 3,1; 4,2) în legătură cu ,,Dumnezeu”, însemnând nu doar a şti despre El, ci a-L cunoaşte personal (vezi comentariul de la Ioan 17,3). Experienţa aceasta era o piedică eficientă împotriva atacurilor învăţăturilor gnostice cu privire la Hristos, despre care Ioan a făcut deja referire (vezi Introducerea, tema).

Îl. Adică pe Hristos, Mijlocitorul (v. 1), jertfa de ispăşire (v. 2). O viaţă în conformitate cu voia divină este unica dovadă sigură că o persoană Îl cunoaşte pe Dumnezeu. În toată această epistolă Ioan continuă să combată învăţătura gnostică, şi anume că doar cunoştinţa are valoare şi că purtarea nu e deloc importantă în a determina relaţia unui om cu Dumnezeu. Apostolii declară că nu cei care aud Cuvântul sunt îndreptăţiţi, ci aceia care îl împlinesc (Romani 2,13; Iacov 1,22.23). Cei care pretind că sunt evlavioşi trebuie să dovedească asta printr-un comportament corespunzător.

Păzim poruncile Lui. Verbul tradus ,,păzim” (tereo) sugerează sensul de a ţine sau a veghea îndeaproape. Aici impune o atitudine care are ca rezultat fapte în conformitate cu voia lui Dumnezeu, aşa cum este ea descoperită în ,,poruncile Lui”. În ce priveşte noţiunea de ,,porunci” (entolai), vezi comentariul de la Matei 19,17; Ioan 14,15. În scrierile lui Ioan apar des formularea ,,(veţi) păzi poruncile mele”, echivalentă cu ,,păzi cuvântul Meu”, sau expresii similare (Ioan 14,15.23; 1 Ioan 3,22.24; 5,2; 2 Ioan 6; Apocalipsa 3,10; 12,17).