Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Corinteni

1 Corinteni 11:5


11:5 Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau proroceşte cu capul dezvelit, îşi necinsteşte capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă.

Femeie. Versetul acesta scoate în evidenţă contrastul care trebuie să fie păstrat între sexe, în lumina obiceiurilor curente, când iau parte la activităţile bisericeşti.

Prooroceşte. Sunt câteva cazuri relatate în VT când femei au fost înzestrate cu darul profeţiei, şi au servit biserica în calitate de profetese (Exo 15:20; Jud 4:4; 2Rg 22:14; Nem 6:14). La fel în vremurile NT au fost în biserică femei care au proorocit (Luca 2:36, 37; Fapte 21:9). E cu putinţă ca femei corintene să fi argumentat că la îndeplinirea funcţiunilor lor spirituale, ca de pildă rugăciunea şi profetizarea, ar trebui să apară neacoperite, ca bărbaţii (1Cor 11:4). Unele la fel se poate să fi raţionat că libertatea Evangheliei (vezi Gal 3:28) a înlăturat obligaţia de a observa diferitele semne de deosebire dintre sexe. Pavel dădea pe faţă falsitatea raţionamentului lor.

Dezvelit. [,,Neacoperit”, KJV]. Gr. akatakaluptos, literal, ,,neavând un văl atârnând în jos [de pe cap]”. Era ceva obişnuit pentru femei să-şi acopere capul cu un văl, ca dovadă că erau măritate, şi ca o dovadă de modestie.

Necinsteşte. Având în vedere faptul că femeile din antichitate nu umblau cu capul dezvelit, ar fi fost privit ca o dezonoare pentru o femeie şi pentru soţul ei dacă ea ar fi apărut în public fără de văl, mai ales în capacitatea de conducător al cultului public. Ca o femeie să ia parte la serviciile bisericii cu capul dezvelit, ar fi dat impresia că se purta fără ruşine şi fără modestie, fără podoaba ruşinii şi a sfielii (1Tim 2:9). Pavel pare să raţioneze că printr-o astfel de renunţare la văl, o emblemă recunoscută a sexului şi poziţiei ei, ea arată o lipsă de respect pentru soţ, părinte, sexul femeiesc în general şi Hristos.

Rasă. Părul scurt era uneori semnul unei femei cu o reputaţie rea, astfel o femeie corinteană care ar fi luat parte la serviciile publice cu capul dezvelit, ar fi putut fi privită ca una care s-a aşezat pe aceeaşi treaptă cu o femeie vulgară, poate desfrânată.