Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Corinteni

1 Corinteni 1:2


1:2 către Biserica lui Dumnezeu care este în Corint, către cei ce au fost sfinţiţi în Hristos Isus, chemaţi să fie sfinţi, şi către toţi cei ce cheamă în vreun loc Numele lui Isus Hristos, Domnul lor şi al nostru:

Biserica. Gr. ekklesia (vezi Mat. 18:17).

Corint. În ce priveşte lucrarea lui Pavel în Corint şi înfiinţarea bisericii de acolo, vezi pag. 100; Fapte 18:1-18.

Sfinţiţi. Gr. hagiazo, ,,a dedica”, ,,a face sfânt” (vezi Ioan 17:17). Mai departe în verset, cei sfinţiţi sunt denumiţi ,,sfinţi” (hagioi), literal ,,cei sfinţi” (vezi Rom. 1:7). Hagiazo şi hagioi sunt construiţi pe aceeaşi rădăcină. Legătura nu e văzută atât de clar în traducere, deşi ,,a sanctifica” şi ,,sanctitate” sunt ambele construite pe rădăcina latină sanctus, ,,sfânt”.

În Hristos Isus. Numai aceia sunt socotiţi sfinţi care au căutat şi au aflat refugiu în Isus şi care sunt acoperiţi de neprihănirea Mântuitorului.

Chemaţi să fie sfinţi. Literal ,,chemaţi sfinţi”, adică sfinţi care sunt chemaţi. Vezi mai sus la ,,sfinţiţi”.

În vreun loc. [În orice loc, KJV.] Cuvintele acestea s-ar putea să fie legate de expresia ,,chemaţi să fie sfinţi”, aşa ca accentul pasajului să fie pus asupra faptului că credincioşii corinteni făceau parte din marea frăţietate a credincioşilor. Pavel reaminteşte corintenilor că nu sunt singurii posesori ai privilegiilor Evangheliei.

E cu putinţă că Pavel folosea o expresie obişnuită în salutările vremii. Două inscripţii la sinagogi au fost descoperite conţinând salutarea ,,Pace fie în acest loc şi în toate locurile lui Israel” (vezi Hans Lietzmann, Handbuch zum Neuen Testament, cu privire la 1 Cor. 1:2). Nu numai că epistola era pentru ei, dar este plină de învăţătură pentru toţi şi a fost păstrată în canonul sfânt pentru învăţătura şi zidirea noastră (vezi 2Tim. 3:16).

Cheamă... numele. Vezi Fapte 2:21.

Lor şi al nostru. Expresia aceasta se poate referi fie la ,,loc”, fie la ,,Domnul”. Dacă se referă la ,,loc”, adaugă puţin la ideea deja exprimată. Dacă se referă la ,,Domnul”, este o accentuare în plus asupra faptului că aceluiaşi Domn I se aduce închinare de creştinii din toate localităţile (vezi mai sus la ,,în vreun loc”), cu referire posibilă la duhul de partidă din Corint (vers. 11-31).