English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Cronici

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

1 Cronici, 23


23:1 David, fiind bătrân şi sătul de zile, a pus pe fiul său Solomon împărat peste Israel.

Pe fiul său Solomon împărat. Înainte de a muri, David a dat instrucţiuni ca Solomon să fie încoronat ca rege (1 Regi 1,33-39). Raportul de aici nu prezintă amănuntele interesante care l-au împins pe David să-l aşeze pe Solomon pe scaunul de domnie (vezi 1 Regi 1).



23:2 El a strâns pe toate căpeteniile lui Israel, pe preoţi şi pe Leviţi.

A strâns. Aceasta a avut loc probabil cu puţin timp înainte de moartea lui David, legat de aranjamentele făcute pentru transferarea domniei de la David la Solomon, în al patruzecilea an al domniei lui David (vezi cap. 26,31).

Leviţi. Capitolele 23-36 vorbesc despre organizarea preoţilor şi a leviţilor. Capitolul de faţă prezintă un raport scurt al numărului şi îndatoririlor leviţilor.



23:3 Au făcut numărătoarea Leviţilor, de la vârsta de treizeci de ani în sus; socotiţi pe cap şi pe bărbaţi, s-au găsit în număr de treizeci şi opt de mii.

Numărătoarea. Recensământul leviţilor nu fusese făcut cu prilejul recensământul bărbaţilor apţi de serviciul militar, iniţiat de David (cap. 21,6). Dar avându-se în vedere efectuarea aranjamentelor de conducere a tuturor domeniilor de lucru ale regatului, un recensământ al leviţilor ar fi fost necesar.

Treizeci de ani. Leviţii cuprinşi între 30 de ani şi 50 de ani urmau să fie întrebuinţaţi "să facă vreo slujbă şi să ducă cortul întâlnirii" ["pentru facerea de orice lucru şi pentru purtarea sarcinilor la cortul întâlnirii", trd. Niţ.] (Numeri 4,47). Potrivit cu Numeri 8,23-35, Domnul a poruncit cât se poate de clar că cei care urmau să intre "în slujba cortului întâlnirii ca să îndeplinească o slujbă acolo" să aibă între 25 şi 50 de ani. Probabil că această grupă îi cuprindea pe aceia care erau angajaţi în serviciile de rând legate de sanctuar. Grupa anterioară consta probabil doar din cei care erau angajaţi în serviciile preoţeşti mai sfinte.



23:4 Şi David a zis: Douăzeci şi patru de mii dintre ei să vegheze asupra slujbelor din Casa Domnului, şase mii să fie dregători şi judecători,

Dregători şi judecători. Întrebuinţarea leviţilor în astfel de posturi este amintită şi în 1 Cronici 26,29 şi în 2 Cronici 19,8-10.



23:5 patru mii să fie portari, şi patru mii să fie însărcinaţi să laude pe Domnul cu instrumentele pe care le-am făcut ca să-L prea mărim.

Portari. Adică uşieri. Nu slujeau toţi odată, ci veneau pe rând.

Pe cari le-am făcut. David nu numai a cântat din gură şi din instrumente, ci se pare că a fost şi inventatorul unor instrumente muzicale. Mai târziu, în istoria lui Israel sunt amintiţi cei care se cred iscusiţi "ca David în instrumente de muzică şi le inventează" (Amos 6,5). După exil, aceste instrumente inventate de David se pare că erau încă folosite (Neemia 12,36).



23:6 David i-a împărţit în cete după fiii lui Levi: Gherşon, Chehat şi Merari.

Cete. Versetele 6-23 prezintă lista subîmpărţirilor leviţilor.

Gherşon. Compară cu cap. 6,1.



23:7 Din Gherşoniţi: Laedan şi Şimei.

Laedan. Numele acesta apare din nou în cap. 36,21, dar în alt loc e redat Libni (Exod 6,17; 1 Cronici 6,17).



23:8 Fiii lui Laedan: căpetenia Iehiel, Zetam şi Ioel, trei.

Fiii lui Laedan. Erau două grupe de fii ai lui Laedan: o grupă de trei fii, menţionată în versetul acesta, şi o altă grupă de trei fii, în v. 9, care sunt numiţi "fiii lui Şimei". Se crede că Şimei din v. 9 este un alt Şimei decât cel din v. 7, deoarece fiii enumeraţi în v. 10 par să fie ai acestuia din urmă.



23:9 Fiii lui Şimei: Şelomit, Haziel şi Haran, trei. Aceştia erau capii caselor părinteşti ale familiei lui Laedan.

Verset ce nu a fost comentat.

23:10 Fiii lui Şimei: Iahat, Zina, Ieuş şi Beria. Aceştia sunt cei patru fii ai lui Şimei.

Fiii lui Şimei. Probabil Şimei din v. 7, care era fratele lui Laedan (vezi la v. 8).

Zina. Sau Zizah (v. 11, KJV).

23:11 Iahat era căpetenia, şi Zina al doilea; Ieuş şi Beria n-au avut mulţi fii, şi au alcătuit o singură casă părintească la numărătoare.

Ieuş şi Beria. Întrucât au avut descendenţi puţini, aceştia au fost consideraţi ca formând un singur neam. Astfel, erau în total 9 neamuri ale lui Gherşon, 6 ale lui Laedan şi 3 ale lui Şimei.



23:12 Fiii lui Chehat: Amram, Iţehar, Hebron şi Uziel, patru.

Fiii lui Chehat. Aceştia sunt enumeraţi în v. 12-20.



23:13 Fiii lui Amram: Aaron şi Moise. Aaron a fost pus deoparte să fie sfinţit ca prea sfânt, el şi fiii lui pe vecie, ca să aducă tămâie înaintea Domnului, să-I facă slujba, şi să binecuvânteze pe vecie în Numele Lui.

Aaron a fost pus deoparte. Fiii lui Aaron, preoţii din Israel, nu sunt cuprinşi în lista aceasta, ci sunt enumeraţi separat, în cap. 24,1-19.

Ca prea sfânt. [Să sfinţească cele prea sfinte, KJV]. Fiii lui Aaron erau angajaţi în lucrarea cea mai sfântă a sanctuarului, şi anume arderea tămâiei şi alte slujbe înaintea lui Iehova.



23:14 Dar fiii lui Moise, omul lui Dumnezeu, au fost număraţi în seminţia lui Levi.

Omul lui Dumnezeu. Acest titlu onorabil se află şi în Deuteronom 33,1; Iosua 14,6; 2 Cronici 30,16; Ezra 3,2. Acelaşi titlu este folosit şi în legătură cu David (2 Cronici 8,14; Neemia 12,24.36).

Seminţia lui Levi. Fiii lui Moise au fost enumeraţi ca leviţi obişnuiţi şi nu alături de preoţii lui Aaron.



23:15 Fiii lui Moise: Gherşom şi Eliezer.

Verset ce nu a fost comentat.

23:16 Fiul lui Gherşom: Şebuel, căpetenia.

Verset ce nu a fost comentat.

23:17 Şi fiii lui Eliezer au fost: Rehabia, căpetenia; Eliezer n-a avut alt fiu, dar fiii lui Rehabia au fost foarte mulţi la număr.

Verset ce nu a fost comentat.

23:18 Fiul lui Iţehar: Şelomit, căpetenia.

Verset ce nu a fost comentat.

23:19 Fiii lui Hebron: Ieria, căpetenia; Amaria, al doilea: Iahaziel, al treilea; şi Iecameam, al patrulea.

Verset ce nu a fost comentat.

23:20 Fiii lui Uziel: Mica, căpetenia; şi Işia, al doilea.

Verset ce nu a fost comentat.

23:21 Fiii lui Merari: Mahli şi Muşi. Fiii lui Mahli: Eleazar şi Chis.

Mahli şi Muşi. Cu privire la aceşti fii ai lui Merari, vezi cap. 6,19, precum şi Exod 6,19 şi Numeri 3,33.



23:22 Eleazar a murit fără să aibă fii; dar a avut fete pe care le-au luat de neveste fiii lui Chis, fraţii lor.

Eleazar a murit. Fiicele lui au intrat prin căsătorie în familia Chis, şi în felul acesta casa lui s-a amestecat cu cea a lui Chis.



23:23 Fiii lui Muşi: Mahli, Eder şi Ieremot, trei.

Verset ce nu a fost comentat.

23:24 Aceştia sunt fiii lui Levi, după casele lor părinteşti, capii caselor părinteşti, după numărătoarea făcută numărând numele pe cap. Ei erau întrebuinţaţi în slujba Casei Domnului, de la vârsta de douăzeci de ani în sus.

Aceştia sunt fiii. Aici se încheie lista anterioară a numelor levitice.

Douăzeci de ani. Potrivit cu Numeri 4,3.23.30.35.43.47, anumiţi leviţi începeau să slujească la vârsta de 30 de ani şi potrivit cu Numeri 8,24.25, probabil o altă categorie de leviţi îşi începeau slujba la vârsta de 25 de ani. Aici şi din nou în 1 Cronici 23,27 şi 2 Cronici 31,17 este menţionată vârsta de 20 de ani. Bărbaţii erau înrolaţi în serviciul militar la vârsta de 20 de ani (Numeri 1,3). Dar nu se face cunoscut în ce fel îşi începeau leviţii slujba la vârsta aceea. Unii consideră că era vorba de un fel de ucenicie. Alţii gândesc că David a coborât de la 30 la 20 de ani vârsta la care un levit urma să-şi înceapă serviciul.



23:25 Căci David a zis: Domnul, Dumnezeul lui Israel, a dat odihnă poporului Său, şi va locui pe vecie la Ierusalim;

A dat odihnă. Adică odihnă după război (cap. 22,9). Prima parte a domniei lui David s-a caracterizat prin războaie, dar în cursul anilor de mai târziu, după ce vrăjmaşii lui fuseseră învinşi, a avut pace, şi de o pace relativă a continuat să se bucure şi domnia lui Solomon.



23:26 şi Leviţii nu vor mai avea să poarte cortul şi toate uneltele pentru slujba lui.

Nu vor mai avea parte. După construirea templului nu avea să mai fie necesar să se mute din loc tabernacolul sau sfântul mobilier.



23:27 După cele din urmă porunci ale lui David, numărătoarea fiilor lui Levi s-a făcut de la vârsta de douăzeci de ani în sus.

Cele din urmă porunci. [Cele din urmă cuvinte, KJV]. Unii presupun că "cele din urmă cuvinte" constituie o lucrare istorică scrisă în ultimii ani ai domniei lui David. Lucrul acesta nu se poate dovedi.

Douăzeci de ani. Compară cu v. 24 şi 2 Cronici 31,17. Unii consideră că David a schimbat acum limita de vârstă pentru a face faţă noilor condiţii.



23:28 Puşi lângă fiii lui Aaron pentru slujba Casei Domnului, ei aveau să îngrijească de curţi şi de odăi, de curăţirea tuturor lucrurilor sfinte, de împlinirea slujbei în Casa lui Dumnezeu,

Puşi lângă. Întrucât mobilierul templului nu mai trebuia să fie purtat din loc în loc, leviţii nu mai aveau să fie necesari pentru tipul acesta de servicii, ci de aici înainte aveau să slujească în sanctuarul permanent, împreună cu preoţii, dar în poziţii subordonate.



23:29 de pâinile pentru punerea înaintea Domnului, de floarea de făină pentru darurile de mâncare, de plăcintele fără aluat, de turtele coapte în tigaie şi de turtele prăjite, de toate măsurile de încăpere şi de lungime;

Măsurile de încăpere şi de lungime. [Măsură şi mărime, KJV]. Ei urmau să supravegheze măsurarea făinii, a vinului, a uleiului, etc, care erau folosite la jertfe, întrucât adesea prin lege erau indicate cantităţi sau proporţii exacte (Exod 29,40; 30,23.24; Levitic 6,20; 23,13; Numeri 15,4-10).



23:30 ei aveau să stea în fiecare dimineaţă şi în fiecare seară, ca să laude şi să mărească pe Domnul,

Să laude şi să mărească. Aceasta se referă fără îndoială la funcţia specială a celor 4000 de leviţi puşi deoparte pentru slujba aceasta (v. 5; cf. cap. 16,4).



23:31 şi să aducă neîncetat înaintea Domnului toate arderile de tot Domnului, în zilele de Sabat, de lună nouă şi de sărbători, după numărul şi obiceiurile rânduite.

Verset ce nu a fost comentat.

23:32 Îngrijeau de cortul întâlnirii, de sfântul locaş şi de fiii lui Aaron, fraţii lor, pentru slujba Casei Domnului.

Îngrijeau de cortul întâlnirii. Moise precizase anterior funcţiile preoţilor şi ale leviţilor (Numeri 18,1-7). Legea cu privire la cortul întâlnirii urma să fie aplicată la viitorul templu, care a fost construit la scară mult mai mare.


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: