English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / 1 Cronici

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

1 Cronici, 11


11:1 Tot Israelul s-a strâns la David la Hebron, zicând: Iată că noi suntem os din oasele tale şi carne din carnea ta.

David la Hebron. Versetele 1-9 din cap. 11 sunt paralele cu 2 Samuel 5,1-10. Raportul trece rapid peste perioada domniei lui David la Hebron (1 Cronici 3,4) abordând imediat perioada domniei lui plină de glorie de la Ierusalim. Seminţiile lui Israel au venit la David, la Hebron, cu prilejul morţii lui Işboşet (2 Samuel 4,5-12; 5,1).

11:2 Odinioară, chiar când era Saul împărat, tu duceai şi aduceai pe Israel înapoi. Domnul, Dumnezeul tău, ţi-a zis: Tu vei paşte pe poporul Meu Israel şi tu vei fi căpetenia poporului Meu Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

11:3 Astfel toţi bătrânii lui Israel au venit la împărat la Hebron, şi David a făcut legământ cu ei la Hebron înaintea Domnului. Au uns pe David împărat peste Israel, după cuvântul Domnului, spus prin Samuel.

Prin Samuel. Vezi la 1 Samuel 15,28; 16,1. Dumnezeu Însuşi îl instruise pe Samuel să-l ungă pe David ca rege pentru ca să guverneze peste poporul Său în locul lui Saul.



11:4 David a mers cu tot Israelul asupra Ierusalimului, adică Iebus. Acolo erau Iebusiţii, locuitorii ţării.

Ierusalimul, adică Iebus. Vezi la Judecători 19,10.



11:5 Locuitorii Iebusului au zis lui David: Nu vei intra aici. Dar David a luat cetăţuia Sionului: aceasta este cetatea lui David.

Nu vei intra aici. Locuitorii considerau cetatea atât de puternică încât îşi băteau joc de David, lăudându-se că până şi şchiopii şi orbii ar fi putut să o apere (vezi la 2 Samuel 5,6).



11:6 David zisese: Oricine va bate cel dintâi pe Iebusiţi va fi căpetenie şi domn. Ioab, fiul Ţeruiei, s-a suit cel dintâi, şi a ajuns căpetenie.

Ioab. El deţinea deja o poziţie de răspundere în armată atunci când Işboşet se afla pe scaunul de domnie (2 Samuel 2,13; 3,23).

S-a suit cel dintâi. Ierusalimul a fost cucerit probabil prin escaladarea unui apeduct, menţionat sub numele de "canal" (2 Samuel 5,8).



11:7 David s-a aşezat în cetăţuie; de aceea au numit-o cetatea lui David.

Cetăţuie. Adică fortificaţie sau fort.



11:8 A făcut zid împrejurul cetăţii, de la Milo de jur împrejur; şi Ioab a dres cealaltă parte a cetăţii.

Milo. Nu se cunoaşte structura exactă a acestei părţi a fortificaţiilor Ierusalimului, dar pare că a fost un loc de apărare deosebit de puternic, care a jucat un rol însemnat în fortificaţiile cetăţii (vezi la 2 Samuel 5,9; 1 Regi 9,15; 11,27).

Vezi imaginea următoare.



11:9 David ajungea din ce în ce mai mare, şi Domnul oştirilor era cu el.

Domnul oştirilor. Cu privire la semnificaţia acestei expresii, vezi la vol. I, p. 173.



11:10 Iată căpeteniile vitejilor care erau în slujba lui David, şi care l-au ajutat împreună cu tot Israelul să-şi întărească stăpânirea, ca să-l pună împărat, după cuvântul Domnului cu privire la Israel.

Vitejilor. Versetele 10-47 prezintă lista vitejilor din regatul lui David. Pasajul acesta e paralel cu acela din 1 Samuel 23,8-39.



11:11 Iată, după numărul lor, vitejii care erau în slujba lui David. Iaşobeam, fiul lui Hacmoni, unul din căpitanii de seamă. El şi-a învârtit suliţa peste trei sute de oameni, pe care i-a omorât dintr-o singură dată.

Trei sute. Vezi la 2 Samuel 23,8 .



11:12 După el, Eleazar, fiul lui Dodo, Ahohitul, unul din cei trei războinici.

Verset ce nu a fost comentat.

11:13 El era cu David la Pas-Damim, unde se strânseseră Filistenii pentru luptă. Acolo era o bucată de pământ plină cu orz: şi poporul fugea dinaintea Filistenilor.

Pentru luptă. Un raport mai detaliat al întâmplării apare în 2 Samuel 23,9-12, în cazul în care scriitorul descrie acelaşi eveniment.

O bucată de pământ. Dacă bucata de pământ menţionată aici este cea din 2 Samuel 23,11 , nu ţine de Pas-Damim, unde David s-a angajat într-o luptă cu filistenii, ci de o localitate care nu e menţionată în versetul acesta, şi anume un teren unde Şama a avut o confruntare cu filistenii (vezi la 2 Samuel 23,11). Lipsa unor detalii din această naraţiune explică absenţa numelui lui Şama din listă. Ar reieşi că ciocnirea în discuţie a fost rezultatul faptul că Şama a apărat cu toată forţa un câmp de pe care filistenii încercau să adune recolta.



11:14 S-au aşezat în mijlocul ogorului, l-au ocrotit, şi au bătut pe Filisteni. Şi Domnul a dat o mare izbăvire.

Ei [subînţeles în româneşte]. Pronumele acesta este la singular în 2 Samuel 23,12. După descrierea de acolo, oamenii fugiseră, iar Şama rămăsese singur în faţa filistenilor ca să apere bucata de pământ. Totuşi s-ar putea ca el să fi fost ajutat de un purtător de arme.



11:15 Trei din cele treizeci de căpetenii s-au pogorât la David pe stâncă în peştera Adulam, când tabăra Filistenilor era în valea Refaimiţilor.

Trei din cei treizeci. Cu privire la fapta de vitejie a acestor oameni, vezi la 2 Samuel 23,13-

17.



11:16 David era atunci în cetăţuie, şi o ceată a Filistenilor era la Betleem.

Verset ce nu a fost comentat.

11:17 David a avut o dorinţă, şi a zis: Cine-mi va aduce apă de băut din fântâna de la poarta Betleemului?

Verset ce nu a fost comentat.

11:18 Atunci cei trei bărbaţi au trecut prin tabăra Filistenilor, şi au scos apă din fântâna de la poarta Betleemului. Au adus-o şi au dat-o lui David; dar David n-a vrut s-o bea, ci a vărsat-o înaintea Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

11:19 El a zis: Să mă ferească Dumnezeul meu să fac una ca aceasta! Să beau eu sângele acestor oameni, care s-au dus cu primejdia vieţii lor? Căci cu primejdia vieţii lor au adus-o. Şi n-a voit s-o bea. Iată ce au făcut aceşti trei viteji.

Verset ce nu a fost comentat.

11:20 Abişai, fratele lui Ioab, era căpetenia celor trei. El şi-a învârtit suliţa peste trei sute de oameni, şi i-a omorât; şi i-a mers faima între cei trei.

Abişai. Versetele 20-25 relatează faptele eroice ale lui Abişai şi ale lui Benaia. Cu privire la întâmplarea aceasta, vezi la 2 Samuel 23,18-23.



11:21 El era cel mai cu vază din cei trei din rândul al doilea, şi a fost căpetenia lor; dar n-a ajuns pe cei trei dintâi.

Verset ce nu a fost comentat.

11:22 Benaia, fiul lui Iehoiada, fiul unui om din Cabţeel, om de preţ şi vestit prin isprăvile lui. El a ucis cei doi lei ai Moabului. S-a pogorât în mijlocul unei gropi pentru apă, unde a ucis un leu, într-o zi când căzuse zăpada.

Verset ce nu a fost comentat.

11:23 El a ucis pe un Egiptean, care avea o statură de cinci coţi şi avea în mână o suliţă, ca sulul unui ţesător; s-a pogorât împotriva lui cu un toiag, a smuls suliţa din mâna Egipteanului, şi l-a ucis cu ea.

Verset ce nu a fost comentat.

11:24 Iată ce a făcut Benaia, fiul lui Iehoiada; şi i-a mers faima printre cei trei viteji.

Verset ce nu a fost comentat.

11:25 Era cel mai cu vază din cei treizeci; dar n-a ajuns pe cei trei dintâi. David l-a primit în sfatul celor mai aproape de el.

Verset ce nu a fost comentat.

11:26 Vitejii oştirii: Asael, fratele lui Ioab. Elhanan, fiul lui Dodo, din Betleem.

Vitejii. Versetele 26-47, care prezintă lista vitejilor oştirii, merg paralel cu 2 Samuel 23,24-39. Cu toate acestea există diferenţe între un pasaj şi altul (vezi la 2 Samuel 23,24-39), precum şi diferenţe de ortografiere (vezi la 1 Cronici 1,42). De asemenea aici sunt date 16 nume care nu apar în 2 Samuel.



11:27 Şamot, din Haror. Heleţ, din Palon.

Verset ce nu a fost comentat.

11:28 Ira, fiul lui Icheş, din Tecoa, Abiezer, din Anatot.

Verset ce nu a fost comentat.

11:29 Sibecai, Huşatitul. Ilai, din Ahoah.

Verset ce nu a fost comentat.

11:30 Maharai, din Netofa, Heled, fiul lui Baana, din Netofa.

Verset ce nu a fost comentat.

11:31 Itai, fiul lui Ribai, din Ghibea fiilor lui Beniamin. Benaia, din Piraton.

Verset ce nu a fost comentat.

11:32 Hurai, din Nahale-Gaaş. Abiel, din Araba.

Verset ce nu a fost comentat.

11:33 Azmavet, din Baharum. Eliahba, din Şaalbon.

Verset ce nu a fost comentat.

11:34 Bene-Haşem, din Ghizon. Ionatan, fiul lui Şaghe, din Harar.

Verset ce nu a fost comentat.

11:35 Ahiam, fiul lui Sacar, din Harar. Elifal, fiul lui Ur.

Verset ce nu a fost comentat.

11:36 Hefer din Mechera. Ahia, din Palon.

Verset ce nu a fost comentat.

11:37 Heţro, din Carmel. Naarai, fiul lui Ezbai.

Verset ce nu a fost comentat.

11:38 Ioel, fratele lui Natan. Mibhar, fiul lui Hagri.

Verset ce nu a fost comentat.

11:39 Ţelec, Amonitul, Nahrai, din Berot, care ducea armele lui Ioab, fiul Ţeruiei.

Verset ce nu a fost comentat.

11:40 Ira, din Ieter. Gareb, din Ieter.

Verset ce nu a fost comentat.

11:41 Urie, Hetitul. Zabad, fiul lui Ahlai.

Urie, hetitul. Numele acesta încheie lista care se găseşte în Samuel (2 Samuel 23,39). Relatarea despre Urie (2 Samuel 11) nu apare în raportul dat în cartea Cronicilor.



11:42 Adina, fiul lui Şiza, Rubenitul, căpetenia Rubeniţilor, şi treizeci împreună cu el.

Adina. Cele 16 nume prezentate în v. 41-47 nu se regăsesc în altă parte. Aceşti viteji au aparţinut probabil unei perioade mai târzii a domniei lui David decât aceia enumeraţi în 2 Samuel

23.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-3 PP 697

15-19 �

PP 736; 5T 43



11:43 Hanan, fiul lui Maaca. Iosafat, din Mitni.

Verset ce nu a fost comentat.

11:44 Ozia, din Aştarot. Şama şi Iehiel, fiii lui Hotam, din Aroer.

Verset ce nu a fost comentat.

11:45 Iediael, fiul lui Şimri. Ioha, fratele său, Tiţitul.

Verset ce nu a fost comentat.

11:46 Eliel, din Mahavim, Ieribai şi Ioşavia, fiii lui Elnaam. Itma, Moabitul.

Verset ce nu a fost comentat.

11:47 Eliel, Obed şi Iaasiel-Meţobaia.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: